“A legfontosabbnak azt tartom, hogy a fiatal nemzedéket számára felmutassunk egy pozitív jövő képet. Budapest egy nagyon klassz város, ahol kiváló egyetemek és intézmények vannak. Itt igenis európai szintű kreatív munkát végezhet, aki tehetséges, dolgozik, és megérti, hogy milyen körben kell az ország komparatív előnyeit kihasználni. Ha ezt az üzenetetsikerül közvetíteni a fiatalok felé, akkor azt hiszem, hogy ezek az éjszakák megtérülnek a nappalokban is” – hangsúlyozta Dr. Nikodémus Antal, az NGM Digitális Gazdaság és Innovációs Főosztályának főosztályvezetője.

„Nagyon sok olyan terület van, ahol Izrael és Magyarország együtt tud működni, ebben többet között a startupok is igen fontos szerepet játszanak. Izrael startup világa globális szinten vezető szerepet tölt be, ezért nagyon sokat lehet belőle tanulni. A magyarok számára talán a legfontosabb az, hogy tanuljanak, ahogy az izraeliek is tették, amikor Izraelben megkezdődött a startup élet. A startupperek külföldre mentek, hogy megismerjék az ottani jó gyakorlatokat, és megállapítsák, hogy mi az, amit a saját területükön alkalmazni tudnak. A legfontosabb, amit érdemes tőlük eltanulni az, hogy csinálni kell, tanulni kell és menni előre” –  mondta Kónya Judit, Izrael Állam Nagykövetségének kereskedelmi attaséja.

“Nekünk remek lehetőség volt, amikor a BVK támogatta azt a düsseldorfi startup versenyt, ahol sikeresen szerepeltünk, és elhoztuk az első helyet. Mivel a németországi piacon terjeszkedünk, és idén júniusban indítottuk el az első operációnkatDortmundban, a düsseldorfi verseny fontos lökést adott nekünk, és szereplési lehetőséget, ahol újabb potenciális üzleti partnerekkel ismerkedhettünk meg. Részben ennek köszönhető, hogy jelenleg német befektetőket hozunk be a cégbe, akik tőkeemelés útján társtulajdonosok lesznek a vállalkozásunkban, és ezzel a forrással további németországi expanziót tudunk megvalósítani” – mondta Bősze Botond, BeeRides ügyvezetője.

“Nagy öröm számunkra, hogy itt lehetünk a 3. Startupok Éjszakáján, hiszen az a végkifejlete annak a V4-es startup versenynek, amin augusztus végén részt vettünk.  A V4-es országokból több startup versenyzett, azért, hogy egy tanulmányi körutat nyerhessen, és megismerhesse a V4 országok startup ökoszisztémáját. Mi szerencsésen megnyertük a díjat Magyarország oldaláról. Jelenleg a lengyelországi csapatunkat próbáljuk felépíteni, és látjuk azt, hogy itthonról ez nagyon nehéz. Az utazáson lehetőségünk adódott megismerni a fontosabb helyi startup résztvevőket, konferenciákon jártunk, inkubátorokban részt vettünk pitch versenyeken, és így nagyon sok helyi, akár jövőbeni csapattagot is meg tudtunk ismerni, akikkel a mai napig tartjuk a kapcsolatot” – nyilatkozott Csillik Timur, Rendi ügyvezetője.

A kerekasztal-beszélgetés után fővárosi startup programok és a BVK startup versenyein nyertesei startupokmutatkoztak be a színpadon.

“Minden évben nagy örömmel jövünk ide a Bálnába a BVK által szervezett Startupok Éjszakájára. Mint kerületi vállalkozásfejlesztési központ, inkubátorház, co-working iroda, illetve startupok programokat szervező közösség,kötelességünk egy ilyen remek rendezvényen aktívan részt venni. A magyarországi startup ökoszisztéma erősödik, rengeteg sikertörténetet találkozunk, akár a kerületben, akár a fővárosban, akár vidéken is. Én úgy gondolom, hogy az igazi nagy bumm még hátra van, és ennek mi is szeretnénk a részesei lenni – mondta Zékány Zoltán, a Józsefvárosi H13 Diák- és Vállalkozásfejlesztési Központ szakmai igazgatója.

“A Semmelweis Egyetem az első egyetem, aki együttműködési megállapodást kötött a BVK-val. Úgy látjuk, hogy a Közalapítvány nagyon jól be van ágyazva a startup közösségbe, nemcsak itt Budapesten, de külföldön is, ezenfelül a startupok promócióját is kitűnően végzi. Ha a BVK hazai és nemzetközi szinten igen kiterjedt hálózatába mi be tudjuk csatornázni a mi startupjainkat, akkor ez biztosan a segítségükre lesz a piacra lépésben és a befektetők megszerzésében” – hangsúlyozta Balogh Andrása Semmelweis Egyetem Innovációs Igazgatóságának innovációs igazgatója. 

A program zárásaként kapcsolat- és üzletépítésre volt lehetőségük a résztvevőknek, a 30 kiállító között a magyar startup világhoz kötődő fővárosi, országos és nemzetközi programok, inkubátorok és startupok egyaránt megtalálhatóak voltak.